Wymiana amortyzatorów i okładziny szczęk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasper
    Classic
    • 2007
    • 23

rogoz W poniedziałek podjade na Syreny i napiszę co i jak bo mam ten sam problem Jednak
    mam pytanko Czy jeśli nie działa ten styk to może być tak że nie świeci się światło w drzwiach? Żarówka wymieniona
  • ===Tomy===
    Rider
    • 2006
    • 552

Witajcie.

Jako, że moja Octa z przodu buja się jak "chłop po wypłacie" a dodatkowo poszukiwanie powodów drżenia kierownicy zmotywowało mnie do wymiany przednich amortyzatorów postanowiłem napisać o poradę. Czy zwykły mechanik z podstawową wiedzą da radę dokonać wymiany bez żadnych spec patentów? Mamy ściski do sprężyn, mam zaplecze warsztatowe (osprzęt BETY) więc czy nie będzie problemów?
    Dodatkowo zmieniamy okładziny tylnego hamulca (szczęki + tłoczki).
    Muszę coś wiedzieć aby czegoś nie spier...popsuć?
    Damy radę bez ASO?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• MROZOL
      Drive
      • 2007
      • 79

YO
      Wydaje mi się, że jeśli masz ściski do springów to spokojnie sobie poradzisz. trzeba tylko mocnego młotka do wybicia amora z dolnego mocowania bo troszke tam mocno trzymają.
      Pamiętaj,że przy wymianie amorów wymienić za jednym razem górne mocowania (łożyska).
      Wydaje mi się że warto to zrobić przy jednej robocie. Nie ma tam żadnych dziwnych patentów, więc jeśli masz troszke żyłki do majsterkowania to spokojnie sobie poradzisz.

Co do okładzin hamulca to nie wiem bo u mnie mam tarcze

Pozdrawiam

Komentarz

• koja86
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3178

===Tomy===, ściski do springów to by Ci się przydały ale robota spoko dasz radę
        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

Zamieszczone przez koja86
          ===Tomy===, ściski do springów to by Ci się przydały ale robota spoko dasz radę
          Mam ściski :diabelski_usmiech

Dzięki chłopaki, jutro robota.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• koja86
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 3178

===Tomy===, kufa uważaj na zęby i załuż kask ,tak na wszelki wypadek :wink:
            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• ===Tomy===
              Rider
              • 2006
              • 552

===Tomy===, kufa uważaj na zęby i załuż kask ,tak na wszelki wypadek :wink:
              Obyło się bez strat. Założone amorki Sahsa gazówki - od razu nie to auto. Stare amorki pomimo wykresu 59% prawy, 61% lewy puściły całkowicie. Więcej problemów było z tyłem, ponieważ stare okładziny przyblokowały i trzeba było potraktować bęben ściągaczem do łożysk Poszło gładko razem z przetaczaniem bębnów ponieważ stare okładziny zrobiły rancik. Hamulce żyleta

Raz jeszcze dzięki.

Komentarz

• koja86
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 3178

===Tomy===, znacznie lepiej te amory Ci chodzą bo ja się zbliżam milowymi krokami do wymiany ?
                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

===Tomy===, znacznie lepiej te amory Ci chodzą bo ja się zbliżam milowymi krokami do wymiany ?
                  1. Od razu stanęło wyżej
                  2. Nie nurkuje podczas hamowania
                  3. Przestała drżeć kierownica przy dużych prędkościach
                  4. Pięknie trzyma na nierównościach
                  5. Nareszcie światła nie latają jak w Fiaciku F126P
                  6. I co najważniejsze już nic nie dobija na hopach

122.000 przebiegu na starych. Biorąc pod uwagę to w jakich codziennych warunkach wykonałem ten przebieg to wynik uważam za piorunujący.

Tył na razie jest OK - robię puste przebiegi więc sądzę, że do 150.000 nie ruszę.

Komentarz

• koja86
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3178

===Tomy===, ja mam 132000 ale wykres w granicach 70 % i nie wiem czy warto się brać za to u ciebie widziałem że miałeś zdecydowanie mniej
                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

===Tomy===, ja mam 132000 ale wykres w granicach 70 % i nie wiem czy warto się brać za to u ciebie widziałem że miałeś zdecydowanie mniej
                      Mi w ASO wmówili, że przy 61/59% amorki wytrzymają jeszcze kilkanaście/dziesiąt tysięcy.

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

===Tomy===, ????????????? a byli trzeźwi?
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• ===Tomy===
                          Rider
                          • 2006
                          • 552

===Tomy===, ????????????? a byli trzeźwi?
                          Nie wiem, ale ja zgłupiałem bo 3 "szpeców" mówiło to samo.
                          W nosie mam wykresy - zachowanie auta, test "na bujanie" bardziej wiarygodny niż ich szlaczki

Komentarz

• koja86
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 3178

===Tomy===, słyszałem że nowe amory mają czasem po 70 pare procent.
                            Nikt nie sprawdza czy tłumią tak w całym zakresie a często jest tak ,że na początku nie mają tłumienia a to już dupa i tyle
                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

Pracuję...